W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy technologie takie jak m.in. pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza że będą zamieszczane na państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać odwołania zgody. Zobacz naszą politykę prywatności i cookies.

Wilda Medica
  • Usługi
  • Wodorowo-metanowy test oddechowy

Wodorowo-metanowy test oddechowy

W celu umówienia się na badanie konieczny jest kontakt z rejestracją Wilda Medica(tel 513 576 601 lub e-mail: rejestracja@wildamedica.pl). Terminy dostępne na stronie www.wildamedica.pl i znanylekarz.pl dotyczą wyłącznie konsultacji.

Test polega na pomiarze wodoru i metanu z wydychanego powietrza. Jest to badanie nieinwazyjne, pozwalające określić nieprawidłowości w mikrobiocie jelitowej.

Wskazania do badania. 

Jeśli często towarzyszy Tobie ból brzucha, wzdęcia, gazy, zgaga, po jedzeniu odczuwasz nieprzyjemne uczucie pełności, a do tego męczą Cię biegunki i/lub zaparcia – warto rozważyć wykonanie testu oddechowego pod kątem przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO), przerostu metanogenów (IMO) lub nietolerancji pokarmowych.

Przygotowanie do badania.

Do każdego badania zawartości wodoru i metanu w wydychanym powietrzu pacjent powinien być na czczo i nie palić papierosów, nie żuć gumy przez okres minimum 12 godzin.

Pacjent powinien zachować 4-tygodniowy odstęp pomiędzy kolonoskopią, irygoskopią, fluoroskopią a testem. Należy przeprowadzić wywiad odnośnie leków przyjmowanych przez pacjenta – antybiotyki i IPP mogą zniekształcić wynik badania do 4 tygodni po zaprzestaniu ich przyjmowania.

Przeciwskazaniem do wykonania testu są : dziedziczna nietolerancja fruktozy i hipoglikemia.

1 tydzień przed badaniem :

– nie należy przyjmować ziół bakteriobójczych np. olej z oregano, berberyna,

– nie zażywać dużych dawek wit. C i cytrynianu magnezu.

2 dni przed badaniem :

– nie przyjmować środków przeczyszczających- szczególnie laktulozy (np. Duphalac, Lactulol)

– unikać intensywnego wysiłku fizycznego.

Na 1 dzień przed badaniem unikać :

  • produktów zawierających węglowodany złożone (chleb, ziemniaki, makarony),
  • produktów mlecznych zawierających laktozę (w tym mleka),
  • soków, słodyczy,
  • sody oczyszczonej, suplementów z błonnikiem, suplementów diety,
  • produktów wysokobłonnikowych (opóźniają wydzielanie H2),
  • produktów wzdymających: cebuli, czosnku, kapusty, nasion roślin strączkowych lub jakichkolwiek warzyw marynowanych.

 

12 godzin przed badaniem :

– do każdego badania zawartości wodoru w wydychanym powietrzu pacjent powinien być na czczo tj. nie pić i nie jeść, nie palić papierosów, nie żuć gumy.

Przykładowy jadłospis 1 dzień przed badaniem :

– śniadanie – jajecznica, jajko gotowane,  wędlina, tofu, wafle ryżowe

– obiad- rosół, bulion, kurczak z ryżem białym

– kolacja – ryba na parze z ryżem białym.

Można pić kawę, herbatę, wodę bez dodatku cukru/ miodu/innych produktów słodzących.

 

W PRZYPADKU PRZECIWSKAZAŃ DO WYKONANIA TESTU PROSIMY O KONTAKT Z REJESTRACJĄ.

  • Usługi
  • Konsultacja dietetyczna / coaching dietetyczny

Konsultacja dietetyczna / coaching dietetyczny

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Hipokrates

Szacuje się, że w około 60proc. za nasze zdrowie odpowiada styl życia, czyli prawidłowe odżywianie się, aktywność fizyczna, prawidłowy sen, nawodnienie, używki relacje z innymi i samym sobą. Dobrze zbilansowana dieta to taka, w której makroskładniki odżywcze są spożywane w odpowiednich proporcjach w celu zaspokojenia potrzeb energetycznych i fizjologicznych, przy jednoczesnym zapewnieniu wystarczającej ilości mikroskładników odżywczych i nawodnienia. Prawidłowe odżywianie jest istotną częścią medycyny stylu życia, które nie tylko zapobiega chorobom, ale jest również integralną częścią wspomagania leczenia i odwracania chorób przewlekłych takich jak : nadwaga, otyłość, hipercholesterolemia, choroby układu krążenia, udary mózgu, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, nowotwory( w tym raka piersi i okrężnicy), a także depresja, lęki, choroby zwyrodnieniowe, problemy ze zdrowiem seksualnym. Wyraźny wzrost przewlekłych chorób niezakaźnych ma związek przyczynowy z globalnymi wzorcami żywieniowymi.

Połączenie prawidłowego odżywiania z aktywnym stylem życia, budowaniem dobrych relacji ze sobą i otoczeniem niewątpliwie wpływają na lepszą jakość życia i jego wydłużenie.