dr n. med. i n. o zdr. Alina Baturo
Specjalista ds. żywienia i dietetyki człowieka, biolog, diet coachSpecjalistka żywienia i dietetyki człowieka, absolwentka Wydziału Biologii Uniwersytetu im. A. Mickiewicza. Posiada tytuł doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu, tytuł pracy doktorskiej – Ocena wybranych parametrów immunologicznych u chorych z otyłością i depresją. Wiedzę żywieniową i dietetyczną zdobywała na Uniwersytecie Medycznym im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu. Pracuje w Klinice Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Poznaniu. Prowadzi doradztwo żywieniowe i dietetyczne w różnych jednostkach chorobowych takich jak: celiakia, nieswoiste choroby zapalne jelit (wrzodziejące zapalanie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna), choroby wątroby, choroby trzustki, cukrzyca, nadwaga, otyłość, SIBO/IMO. Uczestniczy w konferencjach i szkoleniach w kraju i za granicą, stale pogłębia swoją wiedzę. Zainteresowania dr n.med. i n. o zdr. Aliny Baturo to mikrobiota jelitowa- jej związki ze zdrowiem organizmu i sposoby wspierania. Jest współautorką prac naukowych i poradników dotyczących tematu żywienia w chorobach układu pokarmowego, zwolenniczką holistycznego i indywidualnego podejścia do żywienia człowieka, chętnie dzieli się swą wiedzą z pacjentami. Pasjonatka gotowania, wspierania i motywowania pacjentów w drodze do poprawy żywienia i stanu zdrowia. W wolnych chwilach tworzy nowe przepisy kulinarne, którymi chętnie dzieli się z pacjentami. Posiada tytuł diet coach’a, wyróżnia się indywidualnym i holistycznym podejściem do pacjenta. Członkini Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (Polspen), ECCO (European Crohn’s and Colitis Organization).